Το ταξιδι της ακοης

Η αίσθηση της ακοής αρχίζει να αναπτύσσεται κατά το εμβρυϊκό στάδιο και διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό λίγο πριν τη γέννηση. Κατά την ενδομήτρια περίοδο, τα έμβρυα εμφανίζουν εκπληκτικές ακουστικές ικανότητες. Μεταβαίνοντας στην νεογνική ηλικία, το ανεπτυγμένο λειτουργικό ακουστικό σύστημα, επιτρέπει την διάκριση βασικών ήχων ομιλίας αλλά και φωνημάτων.

Πιο αναλυτικά,

κατά την εμβρυϊκη ηλικία

  • 3ος μήνας: (πρώτος σχηματισμός του ωτός) τα αυτάκια είναι ήδη μικροσκοπικά
  • 4ος μήνας: Στο στάδιο αυτό είναι εμφανή τα αυτάκια του μικρού και αρχίζει σιγά σιγά να ακούει. Είναι το όργανο που τελειοποιείται πρώτο. Περίπου στους 4,5 μήνες είναι τελείως έτοιμο.
  • 6ος μήνας: Στον 6ο μήνα, έχει ολοκληρωθεί η μυέλωση του ακουστικού νεύρου. Tα αυτάκια τώρα, γίνονται ευαίσθητα στους ήχους, ξεχωρίζουν τη μητρική και την πατρική φωνή και το μικρό αντιδρά σε δυνατούς θορύβους, ενώ ανταποκρίνεται στα αγγίγματα και τους ήχους. Του αρέσει η μουσική! Στο έμβρυο, δεν φτάνουν ωστόσο μόνο οι εξωτερικοί ήχοι αλλά και οι ήχοι της μήτρας, όπως το αίμα που κυκλοφορεί που στο εσωτερικό.
  • από τον 7ο μήνα: Το μωράκι αντιδρά στους ήχους, αυξάνοντας ή ελαττώνοντας τους χτύπους της καρδιάς του αλλά και τους σφιγμούς του.

Παιδική βαρηκοϊα

"Το κάθε κύτταρο του εμβρύου είναι και ένα αυτί" (Δ. Tomatis)

κατά την βρεφική ηλικία

Από τη στιγμή της γέννησης, οι αισθήσεις του μωρού αρχίζουν να αφυπνίζονται από τα ερεθίσματα του νέου του περιβάλλοντος, από ήχους και θορύβους, που άλλοι είναι οικείοι και άλλοι όχι. Όλες οι αισθήσεις του μωρού, τη στιγμή της γέννησης, βομβαρδίζονται από τις νέες προκλήσεις του έξω κόσμου, που προκαλούν νέες συνδέσεις στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του.

Παιδική βαρηκοϊα

Κατά την παιδική ηλικία, αναπτύσσεται η ομιλία και η άρθρωση, πάντα με γνώμονα τα ακουστικά ερεθίσματα. Η ανάπτυξη του λόγου βασίζεται στην αισθηση της ακοής.