Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Η 3η Μαρτίου κάθε χρόνου, έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μια ξεχωριστή ημέρα. Από τη μία μεριά, αφορά την πρόληψη, την διάγνωση και την αποκατάσταση της βαρηκοΐας.

Από την άλλη, συνδέεται με την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την διατήρηση της ακοής όλων μας. Μάλιστα, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ότι η ημερομηνία 3.3. δεν ορίστηκε τυχαία, αλλά γιατί οι αριθμοί της θυμίζουν δύο ανθρώπινα αυτιά. Έτσι, μπορούν να αποτυπωθούν και πιο εύκολα στη συνείδησή μας!

Τα στατιστικά της παθήσεων ακοής μιλούν από μόνα τους

Η βαρηκοΐα αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση και επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής μας. Τα στατιστικά «μιλούν» από μόνα τους:

 • 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν διαταραχές ακοής. 85 εκ. από αυτούς είναι Ευρωπαίοι και 35 εκ. παιδιά
 • Μία στις τέσσερις οικογένειες είναι αντιμέτωπη μαζί της, φιλοξενώντας τουλάχιστον ένα βαρήκοο μέλος
 • Στην Ελλάδα, οι διαταραχές του αυτιού αφορούν 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή ποσοστό άνω του 10% του συνολικού πληθυσμού της
 • Το 60-70% ατόμων με βαρηκοΐα θα χρειαστεί να προμηθευτούν ακουστικά ή να τοποθετήσουν κοχλιακά εμφυτεύματα
 • Από την 1η διάγνωση μέχρι την αντιμετώπισή της με τεχνικά μέσα, οι ασθενείς καθυστερούν από 5 έως 7 χρόνια
 • Σύμφωνα με έρευνες, μερίδα ασθενών δεν επιθυμεί τη χρήση συσκευής ακοής λόγω υψηλού κόστους, προβλημάτων χειρισμού & συντήρησης, καθώς & του σχετικού κοινωνικού στίγματος
 • Αρκετοί πάσχοντες έχουν δυσκολία αντίληψης της μειωμένης ακοής, η οποία σε πολλές των περιπτώσεων γίνεται αντιληπτή από τους οικείους τους.

Αυτά είναι τα βασικά αίτια της απώλειας ακοής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, ας ενημερωθούμε επαρκώς για το πού μπορεί να οφείλεται η πάθηση της βαρηκοΐας. Η βαρηκοΐα μπορεί να σχετίζεται τόσο με συγγενή, όσο και με επίκτητα αίτια. Τα συγγενή αίτια, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάποια μορφής απώλεια της ακοής αμέσως μετά τη γέννηση. Η απώλεια ακοής -μερική ή μη- μπορεί να προκληθεί από κληρονομικούς και μη κληρονομικούς γενετικούς παράγοντες. Συχνά οφείλεται σε επιπλοκές/ παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Κάποιες εξ αυτών, είναι η μητρική ερυθρά, το χαμηλό βάρος γέννησης, ο ίκτερος ή η ασφυξία κατά τη γέννηση. Τα επίκτητα αίτια, μπορεί να οδηγήσουν στη βαρηκοΐα ή απώλεια ακοής σε οποιαδήποτε ηλικία. Ορισμένα εξ αυτών, είναι οι μολυσματικές ασθένειες, η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, η ωτίτιδα ή κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας

Ο περιορισμός της ακοής επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Η βασικότερη επίπτωση είναι ο περιορισμός της ικανότητας επικοινωνίας με τους υπολοίπους. Είναι συχνό φαινόμενο, παιδιά με ολική ή μερική απώλεια ακοής να παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη της προφορικής γλώσσας. Εκτός αυτού, ο περιορισμός της επικοινωνίας, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση του παθόντα. Συχνά, οι πάσχοντες έρχονται αντιμέτωποι με αισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης και παραμέλησης.

Ο ρόλος της δημόσιας υγείας στην πρόληψη των παθήσεων ακοής

Είναι γεγονός ότι πάνω από το 50% περιπτώσεων ανθρώπων με παθήσεις ακοής, μπορεί να προληφθεί μέσω μέτρων δημόσιας υγείας. Όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 15 χρόνων, το 60% της απώλειας ακοής αφορά αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Δείτε ορισμένες απλές στρατηγικές για την πρόληψη των παθήσεων της ακοής που περιλαμβάνουν:

 • Ανοσοποίηση νηπίων και παιδιών απέναντι στις παιδικές ασθένειες, όπως: ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα
 • Πρόληψη μολύνσεων από κυτταρομεγαλοϊό όσον αφορά τις μέλλουσες μητέρες.
 • Έλεγχο για σύφιλη σε εγκύους
 • Γνωστοποίηση και εφαρμογή εφαρμογή του παγκόσμιου προτύπου WHO-ITU για ηχοσυστήματα
 • Πλήρη συμμόρφωση με τις υγιείς πρακτικές φροντίδας αυτιών
 • Περιορισμός της έκθεσης (επαγγελματικής και ψυχαγωγικής) σε δυνατούς ήχους
 • Εκπαίδευση σχετικά με την απώλεια ακοής, τις αιτίες, την πρόληψη και τον εντοπισμό της.

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Αφορμή ευαισθητοποίησης για τις παθήσεις του αυτιού!

Μια τέτοια ημέρα για την ευαισθητοποίηση γύρω από το αυτί και τις παθήσεις του κρίνεται απαραίτητη για όλους μας, πάσχοντες και μη. Αυτό διότι τα αυτιά, ακόμα και στις μέρες μας, αποτελούν τα πλέον παραμελημένα ανθρώπινα όργανα. Γι’ αυτό, όλοι εμείς στην Acoustic Care βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε γύρω από τα θέματα της αντιμετώπισης των παθήσεων της ακοής, προσφέροντάς σας δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία ακουστικής αξιολόγησης και δοκιμή ακουστικών. Έτσι, μπορείτε να νιώσετε πιο σίγουροι και ασφαλείς τόσο για την δική σας ακουστική ικανότητά σας, όσο και των ανθρώπων που φροντίζετε στην οικογένειά σας. Κλείστε τώρα ραντεβού στο κοντινότερό σας κατάστημά μας σε όλη την Ελλάδα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 01 26 529

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Παγκόσμια Ημέρα Ακοής | 3 Μαρτίου | Καλή Ακοή σημαίνει Ποιότητα Ζωής»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στην ιστοσελίδα της Acoustic Care!