Ανατομία αυτιού

Ανατομία αυτιού, το θέμα του νέου μας ενημερωτικού άρθρου. Το αυτί, το όργανο της ακοής, αλλά και της ισορροπίας μας, αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα. Κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική ανατομία και λειτουργίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και μαζί επιτελούν τη λειτουργία της ακοής μας. Ποια είναι όμως αυτά; Ανακαλύψτε τα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σας.

Αυτά είναι τα τρία μέρη στην ανατομία αυτιού. Πώς συμβάλουν στην ακοή μας;

1. Το έξω αυτί (το εξωτερικό τμήμα του)

Η ανατομία του εξωτερικού του αυτιού περιλαμβάνει το πτερύγιο, το οποίο συγκεντρώνει τους ήχους, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε αν έρχονται από μπροστά ή από πίσω μας. Στη συνέχεια, οι ήχοι διοχετεύονται από το πτερύγιο στον έξω ακουστικό πόρο και καταλήγουν στον τυμπανικό υμένα,

2. Το μέσο αυτί (το μέσο τμήμα του)

Το μέσο αυτί ξεκινά από εκεί ακριβώς που αρχίζει η εσωτερική επιφάνεια του τυμπάνου. Πρόκειται για μία αειφόρο κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τρία μικρά οστάρια: η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας. Το τύμπανο τώρα είναι μία λειτουργική μεμβράνη που διαχωρίζει το μέσο από το έξω αυτί, μετατρέποντας τον ήχο σε παλμικές δονήσεις. Στη συνέχεια, τα οστάρια αναλαμβάνουν τη μεταφορά των δονήσεων στο έσω αυτί. Μέρος του μέσου αυτιού είναι και η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία προστατεύει το τύμπανο, ενώ συνδέει το αυτί με τη μύτη και το φάρυγγά μας.

3. Το έσω αυτί (το εσωτερικό τμήμα του)

Το έσω αυτί είναι υπεύθυνο τόσο για την ακοή όσο και την ισορροπία μας. Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο μέρος στην ανατομία αυτιού, αλλά και ένα από τα πιο πολύπλοκα του ανθρώπινου οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο, είναι γνωστό και ως λαβύρινθος. Τα βασικά τμήματά του είναι ο κοχλίας, η αίθουσα και οι τρεις ημικύκλιοι σωλήνες, ενώ μέσα του κυκλοφορεί ένα υγρό που ονομάζεται λέμφος. Ο κοχλίας περιέχει τρίτα τμήματα: το μεσαίο τμήμα, τον κοχλιακό πόρο και το όργανο Corti, γνωστό ως όργανο της ακοής, το οποίο είναι γεμάτο υγρό και περιέχει υπερευαίσθητα τριχοειδή κύτταρα. Αυτά επιτελούν την καίρια λειτουργία μετατροπής των ηχητικών δονήσεων σε ηλεκτρικούς παλμούς και τη μεταφορά τους στον εγκέφαλο δια μέσου του ακουστικού νεύρου. Η διαδικασία της ακοής ολοκληρώνεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος και μας βοηθά να αντιληφθούμε τον ήχο που ακούμε.

Τύποι βαρηκοΐας

Όταν η μεταφορά του ήχου προς το έσω αυτί διαταράσσεται, τότε παρουσιάζονται καταστάσεις βαρηκοΐας. Οι τρείς βασικοί τύποι βαρηκοΐας σε συνάρτηση με την ανατομία αυτιού είναι οι εξής:

 • Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Οφείλεται σε βλάβη που παρουσιάζεται στο έξω ή στο μέσο αυτί, εμποδίζοντας τον ήχο να φτάσει στον κοχλία.
 • Η βαρηκοΐα νευροαισθητηριακού τύπου (ή βαρηκοΐα αντιλήψεως) η οποία αφορά το έσω αυτί. Εκδηλώνεται σε κοχλιακές - οπισθοκοχλιακές παθήσεις, καθώς και σε βλάβες του κεντρικού τμήματος της ακουστικής οδού.
 • Η βαρηκοΐα μικτού τύπου. Αποτελεί συνδυασμό των παραπάνω μορφών.

Διάγνωση τύπου βαρηκοΐας και εκτίμηση ακουστικής ικανότητας

Ένας βασικός τρόπος με τον οποίο οι πάσχοντες από βαρηκοΐα ελέγχουν την ακουστική τους ικανότητα είναι το ακοόγραμμα. Μέσα από αυτό επιτυγχάνεται η διάγνωση ενδεχόμενης βαρηκοΐας από την οποία πάσχει ο ασθενής, ο τύπος, αλλά και η σοβαρότητά της. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται από ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) σε θάλαμο με ηχομόνωση. Κατά την διάρκειά της, ο ασθενής καλείται να ακούσει ήχους σε συχνότητες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί η ακουστική ικανότητά του, η οποία και ακολουθεί την εξής σειρά:

 • Ακοή μεταξύ 0-20 dB: φυσιολογική ακοή
 • Ακοή μεταξύ 20-40 dB: ελαφρού βαθμού βαρηκοΐα
 • Ακοή μεταξύ 40-60 dB: μέσου βαθμού βαρηκοΐα
 • Ακοή μεταξύ 60-90 dB: μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα
 • Ακοή μεγαλύτερη των 90 dB: ίχνη ακοής, πρακτική κώφωση.

Αξιολογήστε την ακοή σας στην Acoustic Care

Η Acoustic Care, εξειδικεύεται στον τομέα της ακοής και σας προσφέρει δωρεάν συνεδρία ακουστικής αξιολόγησής, τόσο στα ακοολογικά της κέντρα όσο και κατ’ οίκον. Διαπιστώστε μέσα από αυτήν  εάν υπάρχει η οποιαδήποτε απώλεια σε βασικές συχνότητες της ανθρώπινης ομιλίας και πραγματοποιήστε μία δωρεάν δοκιμή ακουστικών με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας online ή συμβουλευτείτε τους έμπειρους ακοοπροθετιστές μας στο κοντινότερό σας κατάστημα Acoustic Care

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 01 26 529

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Ανατομία αυτιού και αίσθηση της ακοής»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο blog της Acoustic Care.

 

Άρθρο με πληροφορίες:

 1. https://www.hygeia.gr
 2. https://dspace.lib.ntua.gr
 3. https://dspace.lib.uom.gr
 4. https://www.iaso.gr
 5. https://www.hygeia.gr
 6. https://www.hygeia.gr