Μύθοι και αλήθειες για τα ακουστικά βαρηκοΐας

Συχνά κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα κάποιοι μύθοι σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Θα σας παραθέσουμε τους πιο συνηθισμένους:

ΜΥΘΟΣ 1: Τα ακουστικά βαρηκοΐας σφυρίζουν.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα όταν ένα ακουστικό εφαρμόζει σωστά στον ακουστικό πόρο και είναι σύγχρονης τεχνολογίας είναι αδύνατο να παρουσιάσει σφυρίγματα.

ΜΥΘΟΣ 2: Θα φορέσω ακουστικό βαρηκοΐας όταν επιδεινωθεί η ακοή μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα τα ακουστικά βαρηκοΐας συνεργάζονται και έχουν ως βάση τους το ζωντανό μέρος της ακοής, άρα αυτομάτως συνεπάγεται ότι είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται όταν η βαρηκοΐα είναι τουλάχιστον μετρίου βαθμού. Επιπρόσθετα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να πούμε είναι ότι η εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας αν δεν γίνει στη σωστή χρονική στιγμή τότε η ικανότητα αποκατάστασης που έχουμε μικραίνει.

ΜΥΘΟΣ 3: Αν βάλω ακουστικό θα εξασθενήσει η ακοή μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα το αυτί ατονεί όταν είναι ανενεργό. Το μόνο που κάνει το ακουστικό είναι να μας επαναφέρει το ακουστικό περιβάλλον και να κρατάει την ακουστική μας μνήμη σε επαφή με όλα τα ακουστικά ερεθίσματα. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι εφαρμόζοντας ακουστικό βοήθημα όλο μας το ακουστικό σύστημα, το οποίο καταλήγει στον εγκέφαλο, εκπαιδεύεται να ακούει ήχους που πριν ήταν αδύνατο να γίνου ακουστοί και επαναφέρεται η ευαισθησία του ακουστικού νεύρου και η καλή λειτουργία του.

ΜΥΘΟΣ 4: Η βαρηκοΐα είναι ασθένεια των υπερηλίκων.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα η βαρηκοΐα είναι ασθένεια η οποία πλήττει όλες της ηλικίες ακόμη και τα νεογέννητα βρέφη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων είναι ηλικίας 46 έως 64 ετών. Μόνο το 37% των βαρήκοων είναι ηλικίας από 65 ετών και άνω.

ΜΥΘΟΣ 5: Αν βάλω ακουστικά θα έχω βουητά και θορύβους.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν σε φυσιολογικό επίπεδο το θόρυβο του περιβάλλοντος και να αναδεικνύουν περισσότερο την ομιλία χωρίς ενοχλητικούς θορύβους.

ΜΥΘΟΣ 6: Φοράω ακουστικό δύο ημέρες αλλά δεν ακούω αυτό που νόμιζα ότι θα άκουγα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα αυτό που θέλετε σε σύγκριση με αυτό που μπορείτε να ακούσετε ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των ακουστικών βοηθημάτων δεν ταυτίζεται πάντα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να συνηθίσει γενικότερα τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Άρα λοιπόν χρειάζεται υπομονή και θα δείτε ότι ήχοι που σας κάνουν εντύπωση ή σας δυσκολεύουν τις πρώτες ημέρες, τη δεύτερη εβδομάδα θα ασχολείστε πολύ λιγότερο μαζί τους.

Όσες παρατηρήσεις υπάρχουν μετά το διάστημα των πρώτων 15 ημερών πρέπει να τις αναφέρετε στο πρώτο ραντεβού μετά την εφαρμογή που θα έχετε με τον ακοοπροθετιστή σας και εκείνος με τη σειρά του θα προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά αυτό που ακούτε με αυτό που θέλετε.