Οι εορταστικές συναντήσεις και τα οικογενειακά τραπέζια με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αποτελούν την πεμπτουσία αυτών των ημερών, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να αποφορτιστούμε από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Πολυκοσμία, συζητήσεις, φωνές, γέλια, μουσική και διαφόρων ειδών θόρυβοι, συνοδεύουν αυτές τις στιγμές, δυσκολεύοντας πολλές φορές τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής, στο να τις απολαύσουν και εκείνοι με τον τρόπο που πρέπει. Και όμως. Με κάποιες απλές ενέργειες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τις ιδανικές συνθήκες χαράς και επικοινωνίας για τους καλεσμένους με προβλήματα απώλειας ακοής!
Οριοθετείστε το χώρο
Κάτι μας λέει πως η συγκεκριμένη πρόταση θα βρει και πολλούς υποστηρικτές που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ακοής! Είναι απαραίτητο, αν και εφόσον αυτό είναι δυνατό, να έχετε προνοήσει για κάποια “ήσυχη” περιοχή στο χώρο που διεξάγεται η συνάθροιση, διαμορφώνοντας ένα όσο το δυνατόν λιγότερο θορυβώδες περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως δε θα πρέπει να είναι κοντά η τηλεόραση ή το στερεοφωνικό, ενώ καλό θα ήταν να έχετε δημιουργήσει ένα ξεχωριστό σημείο όπου θα μπορούν τα παιδιά μικρής ηλικίας, να παίζουν με τα παιχνίδια τους. Προσοχή! Αυτή η “ήσυχη” περιοχή πρέπει να έχει επαφή με τον κυρίως χώρο της συνάθροισης, καθώς το τελευταίο που επιθυμούμε είναι η δημιουργία ενός κλίματος αποξένωσης για τους καλεσμένους μας με προβλήματα ακοής. Εξάλλου, μία γωνιά ησυχαστήριο, τις περισσότερες φορές καταλήγει να είναι το αγαπημένο σημείο όλων μας, όταν χρειαζόμαστε μία ανάπαυλα
Μικρά tips για το γιορτινό τραπέζι!
Συνομιλίες, οξείς ήχοι από μαχαιροπήρουνα και πιάτα, έντονα γέλια, μπορούν να δυσκολέψουν τις στιγμές των συνδαιτυμόνων που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής. Τι μπορούμε να κάνουμε; Καταρχάς, θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα στρογγυλά τραπέζια διευκολύνουν πάρα πολύ στο να μπορεί το άτομο με πρόβλημα ακοής, να έχει μία πλήρη εικόνα των ομιλούντων κάθε φορά. Σε περίπτωση όμως που το τραπέζι σας είναι κλασσικό ορθογώνιο, φροντίστε ώστε να τοποθετήσετε τον επισκέπτη σας στην κεφαλή της τραπεζαρίας. Επίσης εξασφαλίστε σωστό και δυνατό φωτισμό του δωματίου και έχετε τις κουρτίνες κλειστές για να μειώσετε τις αντανακλάσεις που μπορεί να δυσχεράνουν τη δυνατότητα ανάγνωσης της ομιλίας. Επίσης, οι κουρτίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της απόσβεσης των ήχων! Τέλος, φροντίστε ώστε στο τραπέζι να μην υπάρχουν ευμεγέθη και ψηλά διακοσμητικά στοιχεία που εμποδίζουν την οπτική επαφή των προσώπων και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα ανάγνωσης της ομιλίας.
Δώστε χώρο στην ουσιαστική επικοινωνία
Οι στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν το οικογενειακό τραπέζι, είναι μοναδικές και πρέπει να σεβόμαστε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται για αληθινή και ουσιαστική επικοινωνία. Φροντίστε λοιπόν να χαμηλώσετε την ένταση της μουσικής που πιθανότατα κυριαρχεί στο χώρο και κάντε το ίδιο και για τον ήχο της ανοικτής τηλεόρασης. Ακόμη καλύτερα μπορείτε να κλείσετε τελείως αυτές τις ηχητικές πηγές, διαμορφώνοντας τις ιδανικές συνθήκες επικοινωνίας, τόσο για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής, όσο και για σας. Η δυνατοί ήχοι του στερεοφωνικού και της τηλεόρασης είναι σίγουρο πως θα σας αναγκάσουν να μιλάτε δυνατότερα, δυσχεραίνοντας τη μεταξύ σας επικοινωνία.
Ξέρετε πώς πρέπει να μιλάτε σε κάποιον με απώλεια ακοής;
Η επικοινωνία με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, μπορεί και αξίζει να γίνει πιο εύκολη και αποτελεσματική, αν πρώτα εμείς οι ίδιοι ακολουθήσουμε κάποιους απλούς κανόνες. Πρώτα απ’ όλα απαιτείται υπομονή και θετική διάθεση από μέρους μας. Όταν το άτομο που έχουμε απέναντί μας δεν κατάλαβε αυτό που μόλις του είπαμε, τότε επαναδιατυπώνουμε την πρότασή μας, χρησιμοποιώντας άλλες λέξεις. Το να εκνευριζόμαστε και να επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε, με τις ίδιες ακριβώς λέξεις και ενώ από την πρώτη φορά δεν επιτύχαμε το στόχο μας, είναι αρκετά παράλογο από μέρους μας. Πολύ περισσότερο, το να προσπαθούμε να γίνουμε κατανοητοί, φωνάζοντας απλώς δυνατά! Μη φωνάζετε από μακριά στο άτομο που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε. Πλησιάστε το και με ένα απλό άγγιγμα, κερδίστε την προσοχή του. Να μιλάτε αργά και καθαρά και πάντα να το κοιτάτε κατά πρόσωπο και όχι με το κεφάλι σας γυρισμένο, καθώς έτσι του στερείτε τη δυνατότητα ανάγνωσης της ομιλίας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα δείτε πως με καλή διάθεση, όλα γίνονται απλούστερα για όλους.
Καλές γιορτές!