Απώλεια ακοής και 5 πρώιμα σημάδια!

Παρουσιάζετε απώλεια ακοής; Μη βιαστείτε να απαντήσετε! Την απάντηση μπορεί να σας τη δώσει μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας. Αυτό όμως που μπορείτε να απαντήσετε στον ίδιο σας τον εαυτό με σιγουριά, είναι το αν εντοπίζετε στην καθημερινότητά σας, κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω 5 πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής!

Ακούτε αλλά δεν ξεχωρίζετε κάποιες λέξεις!

Ο συνομιλητής σας, λέει “φύση” και εσείς ακούτε “λύση”; Η μία φορά που θα συμβεί αυτό, δεν αποτελεί πρόβλημα. Όταν όμως επαναλαμβανόμενες φορές, αδυνατείτε να ξεχωρίσετε σωστά κάποιες λέξεις, τότε μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείτε για την κατάσταση της ακοής σας. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αρχικών σταδίων της απώλειας ακοής, είναι η μη αντίληψη των υψηλών ηχητικών συχνοτήτων που στη συγκεκριμένη περίπτωση της ομιλίας, είναι τα σύμφωνα των λέξεων. Αν λοιπόν “χάνετε” σύμφωνα, από τις λέξεις που ακούτε, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν καθημερινά προβλήματα επικοινωνίας, αντίληψης και κατανόησης, όσων φτάνουν στα αυτιά σας!

Δεν διακρίνετε τις ομιλίες σε περιβάλλον με θόρυβο.

Όταν αναφερόμαστε σε θορυβώδη περιβάλλοντα, το μυαλό μας δεν πρέπει να πηγαίνει σε ακραίες συνθήκες που επικρατούν, για παράδειγμα σε ένα εργοτάξιο ή ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να είναι και εκείνο μίας καφετέριας. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε έναν τέτοιο χώρο και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ήχους συνομιλίας, αισθανόμαστε την ανάγκη να βρισκόμαστε πάντα απέναντι στον συνομιλητή μας ή να πρέπει να κοιτάμε επίμονα το στόμα του για να αντιληφθούμε αυτό που μας λέει, τότε και ασφαλώς θα πρέπει να αναζητήσουμε τη συμβολή κάποιου ειδικού. Η αδυναμία διάκρισης των ήχων ομιλίας, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση της ακοής μας.

Νιώθετε κόπωση χωρίς να έχετε κουραστεί σωματικά.

Όπως έχουμε αναλύσει και σε παλαιότερο άρθρο (Ακοή. Ας τη γνωρίσουμε με τη βοήθεια ενός ποτηριού!), η ακοή είναι αποτέλεσμα πολυσύνθετων και ιδιαιτέρως απαιτητικών, εγκεφαλικών λειτουργιών. Όταν λοιπόν στο τέλος της ημέρας και ενώ προσπαθείτε να ακούσετε για παράδειγμα, ειδήσεις στην τηλεόραση, αισθάνεστε πιο κουρασμένοι απ’ ότι συνήθως, τότε ίσως να έχετε καταπονήσει τον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς καν να το έχετε αντιληφθεί. Πώς; Με το να πιέζετε τον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί ηχητικά σήματα τα οποία όμως το ακουστικό σας σύστημα δεν είναι σε θέση να συλλάβει και να διαχειριστεί. Έτσι, κατά την προσπάθειά σας για να ακούσετε, στην πραγματικότητα εξαντλείτε τον οργανισμό σας.

Κάποιοι ήχοι έχουν χαθεί!

Και ξαφνικά έρχεται μία στιγμή στην καθημερινότητά σας, που αντιλαμβάνεστε πως κάποιοι ήχοι που μέχρι εχθές μπορούσατε να ακούσετε, πλέον δεν μπορείτε να τους αντιληφθείτε. Ένα από τα κλασσικότερα παραδείγματα αποτελεί ο ήχος του διακόπτη των φλας του αυτοκινήτου σας ή ακόμη και ο ήχος από τα τριζόνια. Ήχοι που κυμαίνονται σε συχνότητες άνω των 2.000 Hz είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από ανθρώπους με απώλεια ακοής. Παρατηρήστε για λίγο τους ήχους της καθημερινότητάς σας και πριν χαρείτε για το ψυγείο σας που επιτέλους σταμάτησε να κάνει εκείνον τον ενοχλητικό θόρυβο, αναρωτηθείτε μήπως πολύ απλά, εσείς δεν μπορείτε να τον ακούσετε.

Υποφέρετε από εμβοές;

Οι εμβοές σχετίζονται με μία σειρά παθήσεων και αιτίων, εντός των οποίων περιλαμβάνεται και η απώλεια ακοής. Ιδιαιτέρως στις μεγάλες ηλικίες, σχετίζονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με την βαρηκοΐα. Και όμως, αυτό το ενοχλητικό «κουδούνισμα» στα αυτιά σας, σύμφωνα με μελέτες, αποτελεί έναν ιδιότυπο τρόπο του εγκεφάλου για να συμπληρώσει όλες εκείνες τις ηχητικές συχνότητες που εξαιτίας της απώλειας ακοής, δεν μπορεί να λάβει! Έτσι λοιπόν δημιουργεί τις δικές του συχνότητες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψει αυτό το κενό. Αν υποφέρετε από εμβοές, ασφαλώς και θα πρέπει να αναζητήσετε τις αιτίες και στην ακουστική σας ικανότητα!

Αν έχετε αντιληφθεί στην καθημερινότητά σας, ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής, τότε πρέπει άμεσα να αναζητήσετε βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Διεκδικήστε μία καλύτερη καθημερινότητα για εσάς και τους οικείους σας, γεμάτη από τις χαρές της επικοινωνίας, της κοινωνικής συναναστροφής και της θετικής ψυχολογίας. Εμείς, στην ACOUSTIC CARE, είμαστε πάντα έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, προσφέροντάς σας, τις λύσεις που χρειάζεστε!