Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν τα παιδιά, ώστε να μάθουν καλύτερα;

Μπορεί, λανθασμένα βεβαίως, να έχετε συνδυάσει τη βαρηκοΐα με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως στις χίλιες γέννες, αντιστοιχούν 1 έως και 3 περιπτώσεις νεογνών με προβλήματα ακοής.

Ναι, τα προβλήματα ακοής δεν είναι άγνωστα στις βρεφικές και παιδικές ηλικίες. Ευτυχώς, το ίδιο ισχύει και για τις λύσεις που πλέον υπάρχουν διαθέσιμες για τους μικρούς μας φίλους. Και αυτές οι λύσεις είναι αποτελεσματικές!

Η απώλεια ακοής έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή κάθε ανθρώπου και πολύ περισσότερο στη ζωή ενός παιδιού που κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια για την εκπαίδευση και διαμόρφωση του χαρακτήρα του, καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα βαρηκοΐας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα την ύπαρξη του προβλήματος και να προβούμε σε όλα όσα χρειάζονται για την αντιμετώπισή του.

Δεν είναι τυχαίο πως ιατρικώς, τα μωρά με επιβεβαιωμένη μόνιμη απώλεια ακοής θα πρέπει να λαμβάνουν ακουστικά βαρηκοΐας ή παρόμοια θεραπεία μέχρι την ηλικία των 6 μηνών! Βλέπετε, η βαρηκοΐα σε αυτές τις ηλικίες έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της γλώσσας, της ομιλίας, του λεξιλογίου, στην κοινωνικότητα του παιδιού και σε όλα εκείνα τα κρίσιμα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται εκείνη την περίοδο, καθορίζοντας τη μετέπειτα ζωή του. Έτσι, ενώ το χάσμα μεταξύ των παιδιών με φυσιολογική ακοή και εκείνων με απώλεια ακοής, διευρύνεται όσο περνάει ο χρόνος, αν τα παιδιά με απώλεια ακοής λάβουν τη σωστή θεραπεία, μπορούν να καλύψουν τη διαφορά!

Όσο το δυνατόν πιο άμεσα λάβει βοήθεια ένα παιδί με προβλήματα ακοής, αξιοποιώντας τα ακουστικά βαρηκοΐας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της απώλειας ακοής και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τις σχολικές επιδόσεις του. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, κατέδειξε πως παιδιά με προβλήματα ακοής, που έκαναν χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, όχι μόνο μάθαιναν καλύτερα τη γλώσσα αλλά παρουσίασαν καλύτερη ανάπτυξη του λόγου, σε σχέση με παιδιά που αντιμετώπιζαν απώλεια ακοής χωρίς να ακολουθούν κάποιου είδους θεραπεία. Αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν λέξεις με πολλαπλές έννοιες ή να αντιληφθούν ήχους συγκεκριμένων γραμμάτων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα σύνθεσης προτάσεων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ομιλίας - Γλώσσας - Ακοής, η απώλεια ακοής επηρεάζει με 4 αλληλένδετους τρόπους, την εξέλιξη των παιδιών και την πορεία τους ως ενήλικες:

  1. Προκαλώντας καθυστέρηση στην ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες.
  2. Το γλωσσικό έλλειμμα οδηγεί σε χαμηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση.
  3. Οι δυσκολίες επικοινωνίας οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση και κακή αυτοαντίληψη.
  4. Η καλή αυτοαντίληψη και ο αντικοινωνικός χαρακτήρας, οδηγούν σε λανθασμένες επαγγελματικές επιλογές.

Ναι, τα ακουστικά βαρηκοΐας ασφαλώς και συμβάλλουν με τον πιο καίριο τρόπο στην εκπαίδευση και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα των ίσων ευκαιριών στη γνώση, στην εκπαίδευση, στην κοινωνικότητα, στη ζωή την ίδια! Στις μέρες μας, με την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, δεν υπάρχει ούτε μία δικαιολογία για τη μη αξιοποίηση όλων αυτών των μοναδικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας, στη ζωή ενός παιδιού με προβλήματα ακοής.