Μικρά ακουστικά βαρηκοΐας. Ακούστε τα υπέρ και τα κατά!

Είναι μικρά. Είναι αποτελεσματικά. Είναι αθέατα. Είναι κατάλληλα για όλους; Όχι! Μπορεί η πρώτη σκέψη κάθε ανθρώπου που μόλις έχει διαγνωστεί με απώλεια ακοής, να είναι η απόκτηση μικρών και διακριτικών ακουστικών βαρηκοΐας αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτή η επιλογή είναι και η πιο κατάλληλη για τις ανάγκες του. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και τα μικρά ακουστικά, έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Ας τα δούμε μαζί!

Ίσως κάποτε οι επιλογές αντιμετώπισης του προβλήματος της απώλειας ακοής σε ακουστικά βαρηκοΐας να ήταν περιορισμένες, αλλά πλέον στις μέρες μας τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μας έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να το κάνουν με ραγδαίους ρυθμούς, πολλές επιλογές ακουστικών με εκπληκτικές δυνατότητες, χαρίζοντάς μας και πάλι, το δώρο της ακοής. Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές των ακουστικών βαρηκοΐας, βρίσκονται και εκείνα που εντάσσονται στην κατηγορία του μικρού μεγέθους (ΙΤΕ, CIC, IIC). Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τους συγκεκριμένους τύπους ακουστικών, βασισμένοι κατά κύριο λόγο στο μικρό τους μέγεθος, το οποίο και εγγυάται τη σχεδόν αόρατη εφαρμογή τους. Είναι όμως αυτό αρκετό για να τα επιλέξουμε; Ας γνωρίσουμε κάποια πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για μία επιτυχημένη συμβίωση μαζί τους.

Τα υπέρ…

  1. Είναι αθέατα, διακριτικά και πολύ ελαφριά. Η απουσία σωληνώσεων και καλωδίων, τα καθιστά επί της ουσίας, αόρατα σε βλέμματα τρίτων.
  2. Λόγω της θέσης τους μέσα στο ακουστικό κανάλι, καλύπτονται πλήρως από το εξωτερικό αυτί. Έτσι, δεν υπάρχουν φαινόμενα ενοχλητικών θορύβων από τον αέρα ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ακουστική εμπειρία που προσφέρουν.
  3. Εισέρχονται πλήρως στο εσωτερικό του αυτιού και γειτνιάζουν με το τύμπανο. Αυτή η γειτνίαση μεταφράζεται σε μικρότερη απαιτούμενη ισχύ για τη μετάδοση του ήχου και κατ’ επέκταση, μικρότερες πιθανότητες παραγωγής ενοχλητικών σφυριγμάτων!
  4. Εξαιτίας του σχεδιασμού τους, αν εφαρμόσουν σωστά στα αυτιά ενός χρήστη, γιατί όπως θα δούμε παρακάτω έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, χαρίζουν μία μοναδική εμπειρία φυσικού ήχου, μειώνοντας το φαινόμενο της απόφραξης.
  5. Επειδή δεν εξέχουν από το αυτί αλλά φιλοξενούνται στο εσωτερικό του, η χρήση τηλεφώνου ή ακουστικών κεφαλής, είναι πολύ πιο εύκολη και άνετη για το χρήστη.

Τα κατά…

  1. Τα μικρά ακουστικά δεν εφαρμόζουν σωστά σε όλους. Το ηχητικό κανάλι του αυτιού, το οποίο και θα φιλοξενήσει τα ακουστικά, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η εφαρμογή τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, σε περιπτώσεις χρηστών με μικρά ακουστικά κανάλια!
  2. Δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή για άτομα με σοβαρή ή προχωρημένη απώλεια ακοής, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η χρήση ακουστικών με μεγάλες δυνατότητες ισχύος. Οι θυσίες που γίνονται στο βωμό του μικρού μεγέθους τους, στερούν τη δυνατότητα να καλύψουν με επάρκεια τις υψηλές ακουστικές ανάγκες κάποιων ασθενών.
  3. Η διάρκεια της μπαταρίας των μικρών ακουστικών, αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα που θα πρέπει να αναλογιστείτε πριν καταλήξετε στην τελική σας επιλογή. Μικρά ακουστικά, ίσον μικρές μπαταρίες, άρα και μικρότερη αυτονομία σε σχέση με άλλους τύπους ακουστικών!
  4. Ο χειρισμός των μικρών ακουστικών απαιτεί κινήσεις ακριβείας! Τα χειριστήριά τους είναι πραγματικά μικροσκοπικά, δυσκολεύοντας την ευκολία και την αμεσότητα του χειρισμού τους.
  5. Πολλές και χρήσιμες τεχνολογίες οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη εμπειρία ακρόασης, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα μικρό ακουστικό, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου χώρου.

Όλα τα παραπάνω, αγγίζουν επιδερμικά το σοβαρό θέμα της επιλογής ενός ακουστικού βαρηκοΐας. Τα μικρά ακουστικά, όπως άλλωστε και κάθε άλλος τύπος ακουστικών, έχουν τα υπέρ τους αλλά έχουν και τα κατά τους. Το θέμα είναι να εντοπιστούν αυτά, σε σχέση με τη δική σας ζωή. Αυτό ασφαλώς και δεν μπορείτε να το κάνετε από μόνοι σας. Απαιτείται η συμβολή έμπειρων ειδικών, οι οποίοι δε θα περιορίσουν τις επιλογές σας, βασισμένοι στα τεχνικά στοιχεία και τις εργοστασιακές προδιαγραφές κάθε ακουστικού, αλλά θα θελήσουν να γνωρίσουν τον τρόπο της ζωής σας, τις ανάγκες σας και τις απαιτήσεις σας. Μόνο τότε θα σας υποδείξουν και το κατάλληλο ακουστικό για εσάς. Τουλάχιστον εμείς, αυτό κάνουμε!