Ακούω αλλά όχι και τόσο καθαρά. Έχω απώλεια ακοής;

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας, έτσι και για τα ζητήματα της σωστής ακοής σας, πριν από την εξαγωγή οποιουδήποτε βεβιασμένου συμπεράσματος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η επίσκεψή σας σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ο οποίος και θα μπορέσει να διαγνώσει με ακρίβεια την κατάστασή σας. Βλέπετε, τα προβλήματα ακοής είναι πολυσύνθετα και με συμπτώματα που πολλές φορές απαντώνται σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις. Η απώλεια ακοής έχει πολλά πρόσωπα. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

Ο εγκέφαλός σας, μπορεί να ακούσει;

Πολλές φορές η απώλεια ακοής είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος, να ανταποκριθεί και να συμβαδίσει με τα ηχητικά σήματα που λαμβάνει. Η Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας όπως και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, αποτελούν δύο ιδιαιτέρως απαιτητικές καταστάσεις, στις οποίες ο ήχος και ο θόρυβος, έχουν άμεση και πολυεπίπεδη συσχέτιση με την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η σωστή και καλή ακοή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας των μέσων που λαμβάνουν τους ήχους, δηλαδή των αυτιών και του πολυσύνθετου αυτού οργάνου που ονομάζεται ανθρώπινος εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος είναι εκείνος που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαχείρισης και αποκωδικοποίησης όλων εκείνων των ηχητικών σημάτων που καταφθάνουν σε αυτόν.Έτσι λοιπόν, πολλές φορές το πρόβλημα δεν έγκειται στα αυτιά αλλά και στον εγκέφαλό μας, ο οποίος αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στο έργο του που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υπηρετεί.

Ακοή & κατανόηση!

Μία από τις πάρα πολλές εκφάνσεις της έννοιας της απώλειας ακοής, είναι και αυτή που σχετίζεται με τη δυσκολία στην αντίληψη των υψηλών συχνοτήτων. Η επονομαζόμενη και «κεκλιμένη απώλεια ακοής», ευθύνεται για τις περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ μπορούν να ακούσουν ήχους με χαμηλό τόνο, δεν μπορούν να ακούσουν εκείνους με υψηλή συχνότητα (π.χ. παιδικές φωνές). Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο αν αναλογιστούμε τη σημασία που έχουν στην ομιλία η διάκριση των ήχων των φωνηέντων και των συμφώνων! Στις λέξεις και στις προτάσεις δηλαδή, όπου οι χαμηλοί και υψηλοί τόνοι είναι απαραίτητοι και συμβάλλουν καίρια στη δημιουργία νοήματος και στην κατανόηση. Έτσι λοιπόν, ένα άτομο με βαρηκοΐα υψηλής συχνότητας, μπορεί με λίγη ή και περισσότερη προσπάθεια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, να ακούει πως κάτι του λέτε αλλά να μην μπορεί να το κατανοήσει. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη σε θορυβώδη περιβάλλοντα με πολλές πηγές θορύβου οι οποίες και καθιστούν έως και αδύνατη πλέον τις έννοιες της αντίληψης και επικοινωνίας.

Κρυφή απώλεια ακοής

Όπως προαναφέραμε, η απώλεια ακοής έχει πολλά πρόσωπα και ένα από αυτά είναι εκείνο που προσδιορίζεται ως «κρυφή απώλεια ακοής». Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία δυστυχώς μπορεί να “ξεγελάσει” ακόμη και την ακοολογική εξέταση, καθώς τα αίτιά της δεν εντοπίζονται στα αυτιά αλλά στα ακουστικά νεύρα ή τον εγκέφαλο του ασθενή. Κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τύπου απώλειας ακοής, είναι η αδυναμία του ατόμου να συντονιστεί και να συγκεντρωθεί όταν βρίσκεται σε θορυβώδη περιβάλλοντα, να μην κατανοεί αυτά που του λένε οι συνομιλητές του, να αδυνατεί να επικοινωνήσει αν δε βρίσκεται σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας.

Η απώλεια ακοής, η βαρύτητά της, οι αιτίες της και πολύ περισσότερο, οι τρόποι αντιμετώπισής της, αποτελούν το επιστημονικό αντικείμενο εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι όχι μόνο θα προβούν σε μία έγκυρη διάγνωση της κατάστασή σας αλλά είναι και σε θέση να σας προσφέρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις που χρειάζεστε. Αντιδράστε άμεσα στην οποιαδήποτε αίσθηση αλλαγής της ακοής σας, αναζητώντας την κατάλληλη βοήθεια και προλαμβάνοντας άμεσα και αποτελεσματικά, κάθε πρόβλημα, πολύ πριν εξελιχθεί.