Γυμνάζεστε; Υπέροχα! Προσφέρετε ένα πολύτιμο δώρο στο σώμα και την ψυχολογία σας, αρκεί βεβαίως να μπορείτε να σεβαστείτε το όριο ανάμεσα στο όφελος και την καταπόνηση. Αυτό το όριο μπορεί να είναι άμεσα διακριτό σε ό,τι αφορά τις αντοχές των μυών και των οστών σας αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αφορούν την καλή υγεία και ευζωία μας. Μία από αυτές, είναι και η ακοή μας, η οποία όσο και αν φαντάζει περίεργο, δέχεται και εκείνη με τη σειρά της, το δικό της “βάρος” κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και ιδιαιτέρως εκείνων των απαιτητικών που σχετίζονται με τα βάρη και την άρση τους. Ας προστατέψουμε την ακοή μας, εντοπίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και αντιμετωπίζοντάς τους, με κάποιες απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές!
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μου;
Είναι σίγουρο πως και εσείς, σε κάποια στιγμή της ζωής και μετά από κάποια απαιτητική σωματική προσπάθεια που καταβάλατε, είχατε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση των βουλωμένων αυτιών. Αυτό μπορεί να συνέβη ακόμη και κατά την προσπάθειά σας να σηκώσετε μία βαριά κούτα. Φανταστείτε τι γίνεται όταν επανειλημμένως φτάνετε στα όριά σας, με βάρη γυμναστικής! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή πολύ απλά, η έντονη άσκηση και η προσπάθεια να υπερβούμε τα όριά μας, δημιουργούν ενδοκρανιακή πίεση η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πίεση του μέσου και εσωτερικού αυτιού. Όταν βιώσουμε μία τέτοια κατάσταση και συνεχίσουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας, τότε πολύ απλά θα πλήξουμε τη λεπτή μεμβράνη μεταξύ του εσωτερικού αυτιού και του μέσου αυτιού, προσθέτοντας τις εμβοές, τη ζάλη και την υπερβολική ευαισθησία ακόμη και σε φυσιολογικούς θορύβους, στην καθημερινότητά μας.
Γυμναστήρια & θόρυβος. Δύσκολη άσκηση!
Τα γυμναστήρια εκ προοιμίου αποτελούν περιβάλλοντα με υψηλές στάθμες θορύβου που προκαλούνται τόσο από τη μουσική όσο και από τη χρήση των διαφόρων οργάνων και μέσων γυμναστικής. Διάδρομοι, ελλειπτικά μηχανήματα, βάρη που εναποθέτονται με πάταγο, πλήττουν την ακοή των αθλούμενων και μάλιστα με τρόπο που δε γίνεται άμεσα αντιληπτός ώστε να ληφθούν και τα κατάλληλα αντίμετρα. Μάλιστα, σε αίθουσες όπου κρίνεται απαραίτητη η δυνατή μουσική (Zumba, αερόμπικ κτλ.), οι στάθμες της έντασης ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε πως σε πρόσφατη έρευνα για τα επικίνδυνα επίπεδα θορύβου στο γυμναστήριο, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2021στο περιοδικό Noise & Health, περιγράφονται περιπτώσεις όπου σε ομαδικά μαθήματα γυμναστικής, η στάθμη του θορύβου ξεπερνά ακόμη και τα 100 dB (ντεσιμπέλ). Ο θόρυβος ενός τρένου που προσεγγίζει στην αποβάθρα του μετρό, φθάνει τα 90 dB!
Πώς προστατεύουμε την ακοή μας όταν ασκούμαστε;
- Πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε άσκηση, χασμουρηθείτε! Ναι, το χασμουρητό, η κατάποση αλλά και το μάσημα τσίχλας συμβάλλουν στην αποσυμπίεση των αυτιών με φυσικό τρόπο.
- Αποφεύγουμε να προκαλούμε τα όρια μας! Προτιμήστε τις περισσότερες επαναλήψεις με λελογισμένο βάρος παρά τις ακραίες προσπάθειες με βάρη πέραν των δυνατοτήτων σας.
- Το κράτημα της αναπνοής κατά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλετε, μπορεί πλήξει πολύ σοβαρά το εσωτερικό αυτί σας. Αποφύγετε πάση θυσία τέτοιες πρακτικές!
- Εναποθέστε όσο το δυνατόν πιο μαλακά τα βάρη που χρησιμοποιείτε. Ο ήχος που παράγεται όταν αφήνετε το βάρος που χρησιμοποιήσατε πάνω σε ένα άλλο, αντιστοιχεί με τον ήχο ενός πυροβολισμού.
- Χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες όταν βρίσκεστε στο χώρο του γυμναστηρίου. Υπάρχουν ειδικά μοντέλα, ικανά να διαχειριστούν το είδος και την ένταση των ήχων που παράγονται σε τέτοιους χώρους, επιτρέποντάς σας να γυμναστείτε με ασφάλεια.
- Εκτός από τη μουσική που κυριαρχεί στους χώρους του γυμναστηρίου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και με την ένταση της μουσική που ακούτε από το mp3 σας. Μην αφήνετε την έξαρση της στιγμής που συνοδεύει την προσπάθειά σας, να βλάψει την ακοή σας.