Το καλοκαίρι, εκτός από μία υπέροχη εποχή με όλα εκείνα τα όμορφα στοιχεία που τη συνοδεύουν, αποτελεί και μία ιδιαιτέρως απαιτητική περίοδο για την ακοή μας. Ο καταιγισμός των δυνατών εξωτερικών ήχων, η τακτική επαφή με το υγρό στοιχείο, ο ιδρώτας αλλά και αρκετοί άλλοι παράγοντες, καταπονούν τ’ αυτιά μας αλλά και τα ακουστικά μας, αν είμαστε χρήστες αυτών, οδηγώντας σε προβλήματα που αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε ακόμη σοβαρότερες καταστάσεις. Ας δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ακοή μας αλλά και τα ακουστικά μας!

Βουτιά στην πρόληψη

Η τακτική επαφή του ακουστικού πόρου με το νερό, είτε της θάλασσας είτε της πισίνας, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, ιδιαιτέρως για ανθρώπους με μεγάλη ευαισθησία, όπου ακόμη και με μία απλή βουτιά, αισθάνονται πόνο ή βούλωμα στα αυτιά τους. Μακροβούτια, καταδύσεις, θαλάσσια sports φέρνουν τα αυτιά μας στα όριά τους, τόσο εξαιτίας της άμεσης επαφής τους με το νερό, όσο και μέσω αόρατων κινδύνων που προέρχονται από μύκητες και βακτήρια που ζουν σε αυτό. Και ποια είναι η λύση; Να μην απολαμβάνουμε τη θάλασσα; Ασφαλώς και όχι! Αν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά μπορούμε να χρησιμοποιούμε ειδικές ωτοασπίδες νερού, τις οποίες μετά από κάθε χρήση πρέπει να απολυμαίνουμε σωστά. Επίσης, πρέπει πάντα να φροντίζουμε για το καλό στέγνωμα του εσωτερικού του αυτιού μας ώστε να μη δημιουργείται υγρασία η οποία και ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Και αν χρησιμοποιώ ακουστικά;

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να μας απασχολούν ακόμη περισσότερο αν είμαστε χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας. Το νερό, ο ιδρώτας και η υγρασία δεν είναι φίλοι των ακουστικών μας. Βλάπτουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα των συσκευών μας, οδηγώντας από τη μειωμένη λειτουργικότητά τους έως και στην πλήρη αντικατάστασή τους. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τα ακουστικά σας, ενώ σκεφθείτε σοβαρά την απόκτηση ενός αφυγραντήρα ακουστικών ο οποίος και θα πραγματοποιεί με αυτόματο τρόπο, τις παραπάνω διαδικασίες.

Η υψηλή ένταση θα πρέπει να σας θορυβήσει!

Δυνατή μουσική σε χώρους διασκέδασης, έντονοι ήχοι, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες. Οι ρυθμοί της διασκέδασης ανεβαίνουν το καλοκαίρι και μαζί με αυτούς ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που πάνω στον ενθουσιασμό μας, αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητά τους για την ακοή μας. Έτσι, μπορεί να είμαστε για πολύ ώρα σε περιβάλλοντα με ιδιαιτέρως υψηλές στάθμες θορύβου, να μην το αντιλαμβανόμαστε εκείνη τη στιγμή αλλά πραγματικά να βλάπτουμε την ακοή μας! Γι΄ αυτό και θα πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά ώστε με την πρώτη ενόχληση που θα αισθανθούμε, να φροντίσουμε για την απομάκρυνσή μας από την πηγή του θορύβου. Ακόμη καλύτερα θα είμαστε αν φροντίζουμε ώστε κατά την παρουσία μας σε μέρη όπου εκ των πραγμάτων οι υψηλές στάθμες ήχου αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας εκδήλωσης π.χ. μία συναυλία, να είμαστε εφοδιασμένοι με ωτοασπίδες που και θα μας επιτρέπουν να χαρούμε τη στιγμή αλλά παράλληλα θα μας προφυλάσσουν από τις υψηλές εντάσεις.

Σε όλα όσα σας προαναφέραμε, καταλυτικοί παράγοντες για την προστασία της ακοή σας, είναι η σωστή υγιεινή και η επίγνωση των ορίων που έχουμε ως άνθρωποι. Δε χρειάζεται να πιέζουμε αυτά τα όρια όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, ούτε και όταν διασκεδάζουμε. Φροντίζουμε για την υγιεινή των αυτιών μας, όπως ακριβώς φροντίζουμε και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας και πάντα μα πάντα, ακολουθούμε πιστά το χρονοδιάγραμμα φροντίδας των ακουστικών μας, συντηρώντας τα σωστά, με αξιόπιστες και πιστοποιημένες υπηρεσίες service.