Μπορεί η χρήση μπατονέτας να οδηγήσει στην απώλεια ακοής;

Η σωστή καθαριότητα και η ολοκληρωμένη υγιεινή των αυτιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα αυτιά μας παράγουν κηρήθρα ή ως γνωστόν κερί με σκοπό να προστατευτούν από βακτήρια, σκόνη για να αποφευχθεί αυτόματα και μια τυχόν μόλυνση από εξωτερικό παράγοντα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το κανάλι του αυτιού δεν πρέπει να καθαρίζεται ποτέ καθώς διαθέτει από μόνο του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού και προστασίας. Όμως, όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα κεριού, πρέπει να επέμβουμε και να αφαιρέσουμε την περίσσεια κεριού.

Εάν και πιστεύουμε, πως ο σωστός τρόπος καθαρισμού των αυτιών είναι αυτός με την μπατονέτα, οι ειδικοί συνιστούν το ακριβώς αντίθετο. Μια καλή μέθοδος καθαρισμού είναι όταν επιλέγουμε ένα βρεγμένο πανάκι που δεν θα εισχωρήσει μέσα στο τύμπανο ή στο κανάλι του αυτιού και έπειτα προσθέτοντας σταγόνες ελαιόλαδου ώστε να απομακρυνθεί φυσικά.

Ο τρόπος αυτός είναι και ο πιο κατάλληλος καθώς δεν πρόκειται να τραυματίσουμε το αυτί ή να προκαλέσουμε πίεση στο εσωτερικό του αυτιού. Από αυτό συνεπάγεται ότι θα μειώσουμε την εμφάνιση της υπέρογκης ποσότητας του κεριού χωρίς να προσθέτουμε κι άλλη μέσα στο τύμπανο. Ο καθαρισμός με την μπατονέτα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κώφωση καθώς «σπρώχνοντας» την μπατονέτα στο εσωτερικό του αυτιού, συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα κεριού και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τραυματίσουμε το τύμπανο.

Εάν έχετε επανειλημμένως ταλαιπωρηθεί από το κερί που παράγουν τα αυτιά σας, τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε σταθερά έναν ΩΡΛ τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο. Εάν αισθάνεστε κάποια ενόχληση, πόνο, έχετε εμβοές, φαγούρα, δεν ακούτε καλά, είναι καλό να  επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε εξαλείψετε το πρόβλημα και να ενημερωθείτε σχετικά με την σωστή υγιεινή των αυτιών σας και την καλύτερη ποιοτική ακοή.

Η Acoustic Care μπορεί να σας βοηθήσει με το πρόβλημα και να σας απαλλάξει από αυτό, βρίσκοντας λύσεις που θα επαναφέρουν στο μέγιστο δυνατό την ακοή σας. Το πιο σημαντικό είναι να πραγματοποιείτε έναν προληπτικό έλεγχο, ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με την υγεία της ακοής σας. Η Acoustic Care απαρτίζεται από προσωπικό και ειδικούς ακροοπροθετιστές, πλήρως εκπαιδευμένους και σας παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες για την ακοή σας εντελώς δωρεάν.

Προγραμματίστε μια δωρεάν αξιολόγηση ακοής στο χώρο της Αcoustic care!

«Είμαστε υπεύθυνα και αξιόπιστα δίπλα σας, να βαδίσουμε το μονοπάτι της αποκατάστασης.»