Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Γιατί τα άτομα που διαθέτουν ακουστικά βαρηκοΐας δεν τα χρησιμοποιούν;

Δημοσιεύτηκε από acousticadmin 28/03/2016 0 Comment(s)

Η μείωση της ακοής που σχετίζεται με τον ηλικιακό παράγοντα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, που πλήττει περίπου το 40% των ηλικιών 55-74 ετών. Η κλινική διαχείριση των περιπτώσεων αυτών, γίνεται με την εφαρμογή ακουστικών βοηθημάτων. Όμως, το 80% των ατόμων ηλικίας 55-74 ετών, παρόλο που επωφελούνται από τη χρήση τους, ωστόσο δεν τα χρησιμοποιούν.

 

Οι λόγοι που οδηγούν στην παραπάνω καταγραφή, σχετίζονται με δεδομένα που αφορούν: οικονομικούς παράγοντες, το στάδιο της προσαρμογής, τη συντήρηση του ακουστικού, κοινωνικούς και ψυχοκινητικούς παράγοντες καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με το θέμα της εμφάνισης των ακουστικών βοηθημάτων, δηλαδή πόσο εμφανή είναι ή όχι.

 

Στους πιο καθοριστικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται οικονομικοί λόγοι σε αντιπαραβολή με τα οφέλη που προσφέρουν.

 

 

Ηλικιακά στοιχεία - Ακουστικά Βαρηκοϊας

 

Η μείωση της ακοής, που σχετίζεται με την ηλικία, είναι η πιο κοινή μορφή νευροαισθητήριας βαρηκοϊας. Αναλύοντας τον επιπολασμό για τη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι από την ηλικία των 70 ετών περίπου το 30% των ανδρών και το 20% των γυναικών, έχουν απώλεια της τάξεως των 30dB ή και περισσότερο (στο καλύτερο αυτί) και το 55% των ανδρών και το 45% των γυναικών κατά την ηλικία των 80 ετών. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια της ακοής, επηρεάζουν την επικοινωνία τους και δημιουργούν απογοήτευση στους ίδιους, γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στους ίδιους όσο και στους οικείους τους. Έχει διαπιστωθεί, ότι η απώλεια της ακοής συνδέεται με την κακή ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερες διαταραχές της υγείας αλλά και της διάθεσης του πάσχοντος, οδηγώντας συχνά σε κατάθλιψη και εκδήλωση άγχους.

 

Η πρωταρχική κλινική διαχείριση των περιπτώσεων αυτών, αφορά τη χρήση ακουστικών βοηθημάτων. Συμπληρωματικά, παρέχονται οδηγίες καθώς και όλες οι απαραίτητες συμβουλές, η απαιτούμενη εκπαίδευση για τη χρήση των ακουστικών βοηθημάτων αλλά και βοηθητικές συσκευές ακρόασης. Η μέση ηλικία ενός πρώτου χρήστη ακουστικής βοήθειας είναι 74 ετών, ενώ πολλοί έχουν υποστεί σημαντική απώλεια ακοής κατά μέσο όρο 10 χρόνια πριν λάβουν ακουστικό βοήθημα. Παρά τις αρνητικές συνέπειες που συνοδεύουν την απώλεια της ακοής, μόνο ένας στους πέντε φορά ακουστικό βοήθημα. Με βάση δεδομένα ερευνών, ένα στα επτά άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω χρησιμοποιεί ακουστικό βοήθημα. Συνολικά, ο επιπολασμός της ακουστικής βοήθειας αυξάνεται κάθε δεκαετία από 4,3% για άτομα ηλικίας 50-59 ετών, έως 22,1% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

 

Σε πολυάριθμες μελέτες που εξέτασαν τη χρήση των ακουστικών βοηθημάτων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έλλειψη σταθερότητας στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρήση των ακουστικών βαρηκοϊας. Επιπλέον, βρέθηκε ότι η χρήση των ακουστικών βοηθημάτων είναι χαμηλή και ο αριθμός των ατόμων που αγόρασαν ακουστικό βοήθημα, αλλά δεν το χρησιμοποιούν κυμαίνεται από 4,7% έως 24%.

 

Στη δεκαετία του 1980 σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το 23% των ατόμων που συμμετείχε στην έρευνα δεν φορούσαν ποτέ το ακουστικό τους δύο χρόνια μετά την τοποθέτησή του. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν, συμπεριελάμβαναν προβλήματα στη βοήθεια που λάμβαναν και μικρές ευκαιρίες για επικοινωνία με άλλα άτομα. Διαπιστώθηκαν ακόμη, ότι υπήρχε δυσκολία στην τοποθέτηση του ακουστικού (ή του εκμαγείου), έλλειψη αναγνώρισης της απώλειας της ακοής, προχωρημένη ηλικία, κακή υγεία ενώ τα αποτελέσματα της αποκατάστασης δεν ήταν τα επιθυμητά αναμενόμενα. Τα στοιχεία αυτά, αναμένονται να έχουν τροποποιηθεί δεδομένης της εξέλιξης της τεχνολογίας και της μετάβασης και χρήσης ψηφιακών ακουστικών βαρηκοϊας, που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων αναλογικών βοηθημάτων. Προσφέρουν άνεση, ψηφιακή ανατροφοδότηση, μείωση του θορύβου, ψηφιακή βελτίωση της ομιλίας, αυτόματη εναλλαγή προγραμμάτων, κατευθυντικά μικρόφωνα, μικρότερο μέγεθος και μεγάλη ποικιλία. Ακόμη, τα ψηφιακά βοηθήματα προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου, πολλαπλά προγράμματα ακρόασης για διαφορετικά ακουστικά περιβάλλοντα, συμβατότητα με συσκευές τηλεχειρισμού και δυνατότητα ευελιξίας στον χειρισμό. Επιπλέον, οι ακοολόγοι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια στην επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των παθόντων.

 

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις στα ακουστικά βαρηκοϊας, η χρήση τους εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Η χρήση ακουστικών βοηθημάτων, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις, προσδίδοντας οικειότητα, ζεστασιά, συναισθηματική σταθερότητα καθώς και αντίληψη της ψυχικής και σωματικής υγείας. Όταν ένας ασθενής δεν φορά το ακουστικό του βοήθημα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του, επηρεάζοντας και τους υπόλοιπους γύρω του, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

 

Δεδομένου ότι τα ψηφιακά ακουστικά βοηθήματα σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν πρακτικά και κλινικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα αναλογικά ακουστικά βαρηκοϊας, αναμένεται αύξηση του αριθμού των ατόμων που φορούν ακουστικά βοηθήματα. Γεγονός όμως που δεν επαληθεύεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς, γιατί άτομα που διαθέτουν ακουστικά βαρηκοϊας δεν τα χρησιμοποιούν. Εντοπίζεται διαφοροποίηση στη χρήση τους με βάση το φύλο και την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ότι οι γυναίκες φαίνονται πιο τακτικές στην καθημερινή χρήση τους και με βάση ηλικιακά δεδομένα τα άτομα μεταξύ 35 – 44 ετών φαίνεται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να απορρίψουν τη χρήση του ακουστικού βοηθήματος, συγκριτικά με άτομα στην ηλικία των 75 – 84 ετών.

 

Δεδομένα

 

Τα αποτελέσματα ερευνών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που σχετίζονται με την σημασία της ακρόασης, την προσαρμογή και την άνεση της εφαρμογής. Ακόμη, αναφέρονται περιπτώσεις, όπου το ακουστικό βοήθημα δεν είναι αποτελεσματικό σε θορυβώδεις καταστάσεις, παρέχει χαμηλό όφελος, η ποιότητα του ήχου δεν είναι ικανοποιητική ή περιπτώσεις όπου το ακουστικό βοήθημα δεν είναι κατάλληλο για τον τύπο και τον βαθμό βαρηκοϊας.

 

Ένα σημαντικό ζήτημα, φαίνεται να σχετίζεται με τη φροντίδα και τη συντήρηση του ακουστικού βαρηκοϊας. Μεγάλο μέρος των χρηστών είναι ηλικιωμένοι και εμφανίζουν δυσκολίες χειρισμού του ακουστικού. Εφόσον λοιπόν, ο χρήστης εμφανίζει δυσκολία στο να εισάγει και να αφαιρέσει το ακουστικό του καθώς και να χειρίζεται το ακουστικό του, είναι λιγότερο πιθανό να το φορέσει. Πολλοί χρήστες χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν αλλαγή της μπαταρίας τους ή να ελέγξουν την ένταση του ήχου, αντιμετωπίζοντας δυσκολία στα κουμπιά που μπορεί να έχουν. Επομένως, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η ικανότητα του ασθενούς να χρησιμοποιεί ακουστικά βοηθήματα.

 

Ένας σημαντικός λόγος δυσφορίας για τους πάσχοντες, είναι η αδυναμία να τα τοποθετήσουν σωστά. Γεγονός όμως, που μπορεί να διασφαλιστεί από τους ειδικούς κατά το στάδιο της προσαρμογής, με συμβουλευτική υποστήριξη. Ακόμη, τέθηκαν θέματα σωστής λειτουργίας των ακουστικών αλλά και θέματα συντήρησής τους. Οι βέλτιστες πρακτικές που πραγματοποιούνται από τους ειδικούς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εμπειρίας, παρέχοντας σωστή υποστήριξη, ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικών οδηγιών, που αφορούν την τοποθέτηση των ακουστικών βοηθημάτων. Ακόμη, μικρό ποσοστό αναφέρθηκε σε οικονομικούς λόγους για τη μη χρήση του ακουστικού, με δεδομένο να έχουν μικρότερη ισχύ σε χώρες όπου οι μπαταρίες είναι δωρεάν και μεγαλύτερη βαρύτητα σε χώρες που δεν είναι. Σημαντικότερος λόγος, φαίνεται να είναι η εμφάνιση και ο πιο καθοριστικός για την απόκτηση και τη χρήση του ακουστικού βοηθήματος. Απουσιάζουν δεδομένα, που αφορούν το χρόνο στον οποίο τα άτομα σταματούν τη χρήση του ακουστικού, δηλαδή σταματούν αμέσως ή επιμένουν για μερικούς μήνες/χρόνια.

 

Συμπεράσματα

 

Αναμένεται περαιτέρω ανάλυση σε δεδομένα που αφορούν τη χρήση των ακουστικών βαρηκοϊας με βάση το φύλο, την ηλικία αλλά και το διάστημα που το άτομο είχε το ακουστικό, έως ότου σταματήσει τη χρήση του.