Η απώλεια ακοής, ιδιαιτέρως όταν αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, εντός του οποίου και θα πρέπει να γίνουν οι πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπισή της, μετατρέπεται και σε μία έντονη ψυχολογική δοκιμασία που επιτρέπει στο άγχος και την πίεση να μπουν για τα καλά στη ζωή μας. Ερωτήματα, αμφιβολίες, σκέψεις για τη νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται, δυσχεραίνουν τη ζωή μας και πολλές φορές πολλαπλασιάζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Το ακουστικό πρόβλημά μας, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Τις ψυχολογικές συνέπειες αυτού; Ευτυχώς, ναι!
Το άγχος
Επί της ουσίας, το άγχος αποτελεί έναν συναγερμό του οργανισμού μας, ο οποίος μας προειδοποιεί και μας προετοιμάζει για μία απαιτητική κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση αρκεί να μπορούμε να διαχειριστούμε τα προειδοποιητικά σήματα που μας στέλνει, εμποδίζοντάς την από το να εξελιχθεί και να πάρει τον έλεγχο της ζωής μας. Δυστυχώς οι συνέπειες της κυριαρχίας του άγχους, αποτυπώνεται πολλές φορές όχι μόνο στη ψυχολογία μας αλλά και στον ίδιο μας τον οργανισμό. Ζάλη, αϋπνία, μυϊκοί πόνοι αλλά και τόσα άλλα συμπτώματα καταδεικνύουν με την παρουσία τους πως το άγχος έχει εξελιχθεί σε διαταραχή με πολλαπλούς κινδύνους για τη ζωή μας και την ποιότητά της.
Απώλεια ακοής; Δε θέλω να ακούσω τίποτα!
Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως μεγαλώνοντας, είναι απολύτως φυσιολογικό να παρουσιαστούν προβλήματα στην ακοή μας. Να αναγνωρίσουμε πως πράγματι υπάρχει κάποιο θέμα ακοής και όχι να αρκεστούμε απλώς στο ότι οι άλλοι μιλάνε χαμηλόφωνα! Να δεχθούμε πως η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, ιδιαιτέρως στις μέρες μας με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ, προσφέροντας μία καλύτερη καθημερινότητα για εμάς και τους γύρω μας. Με γνώμονα τα παραπάνω, δεν προκαλεί εντύπωση πως άτομα με απώλεια ακοής σε πρώιμο στάδιο, τείνουν να εκδηλώσουν χρόνιο άγχος με έντονα συμπτώματα, κάτι που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα 12ετούς μελέτης 4.000 Γάλλων ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η απώλεια ακοής σε πρώιμο στάδιο συνοδεύεται από ρεαλιστικά αλλά και δυνητικά ερωτήματα του τύπου: «Αν δεν ακούω καλά θα αποξενωθώ από τους υπόλοιπους;». «Και αν μου πουν κάτι σημαντικό και δεν το ακούσω;». «Εντάξει, θα χρησιμοποιήσω ακουστικά βαρηκοΐας αλλά αν μείνουν από μπαταρία;». «Το ακουστικό μου θα είναι ορατό στους άλλους;». Υπάρχουν τόσα μα τόσα ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει απώλεια ακοής! Κάποια από αυτά ισχύουν και κάποια είναι απλώς το αποτέλεσμα άγχους και πανικού. Πώς τα ξεχωρίζουμε και πώς τα αντιμετωπίζουμε; Με τις κατάλληλες επιλογές!
Eμπιστευθείτε τη φωνή της αξιοπιστίας!
Όταν στο μυαλό κυριαρχούν οι ψίθυροι της αμφιβολίας, τότε πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά, η φωνή της λογικής. Οι ειδικοί που θα αναλάβουν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος ακοής που αντιμετωπίζετε, πρέπει να εκπληρώνουν κάτι πολύ περισσότερο από υψηλού επιπέδου επιστημονικές προδιαγραφές στις υπηρεσίες που θα σας προσφέρουν. Πρέπει πρώτα οι ίδιοι να έχουν τα αυτιά τους ανοικτά, στα ερωτήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα ακοής σε όλες τις προεκτάσεις του. Ο ασθενής πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια, σιγουριά και ηρεμία για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη ζωή του. Και αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή ειδικών που μπορούν να προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις και απαντήσεις σε κάθε ενδοιασμό του ανθρώπου που βιώνει απώλεια ακοής.
Ο σύγχρονος διαγνωστικός εξοπλισμός, η ουσιαστική υποστήριξη σε οτιδήποτε χρειαστεί ο ασθενής σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων, η αλληλεπίδραση με επιστημονικό προσωπικό άρτιας κατάρτισης, αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από επιβεβλημένα μέσα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος ακοής. Έχουν θετικό αντίκτυπο και στη ψυχολογία του ασθενή, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της απόφασής του, για την επιλογή των ειδικών που εμπιστεύθηκε! Έτσι, μπορεί να διαχειριστεί ακόμη καλύτερα, όχι μόνο την υπάρχουσα κατάστασή του αλλά και τις σκέψεις του για τη δυνητική εξέλιξη του προβλήματος.
Κάθε αλλαγή, ακόμη και η πιο ευχάριστη για τη ζωή μας, διαταράσσει τη ρουτίνα και τους ρυθμούς που ακολουθούσαμε μέχρι εχθές, κάτι που είναι φυσιολογικό να συνοδεύεται και από το άγχος της προσαρμογής. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αρκεί να εμπιστευθούμε τους κατάλληλους συνοδοιπόρους, τους κατάλληλους ανθρώπους, τους κατάλληλους ειδικούς!