Τι έχετε ακούσει για τον COVID-19 και τα προβλήματα ακοής;

Καταρχάς θα πρέπει να διασαφηνίσουμε πως ακόμη δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες που να αποδεικνύουν με επιστημονικό τρόπο την άμεση συσχέτιση του COVID-19 με προβλήματα ακοής που μπορούν να προκύψουν όταν ένας άνθρωπος νοσήσει. Ασφαλώς, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν αναφορές και επιστημονικές εκθέσεις με περιπτώσεις ασθενών ανά τον κόσμο που νόσησαν από κορωνοϊό, παρουσιάζοντας μία σειρά συμπτωμάτων και επιπλοκών όπως απώλεια ακοής, εμβοές και ιλίγγους. Αυτά και θα δούμε παρακάτω!

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ξαφνική απώλεια ακοής ή οι εμβοές, δείχνουν να είναι σπάνιες είτε σαν αρχικά συμπτώματα της νόσου, είτε σαν επιπλοκές αυτής, καθώς εξελίσσεται. Όπως προαναφέραμε, οι έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις μελέτες και εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε μία έκθεση του Ιουνίου 2020, αρκετοί Ιρανοί ασθενείς ανέφεραν απώλεια ακοής στο ένα αυτί, καθώς και ίλιγγο ενώ υπάρχει και καταγεγραμμένη περίπτωση αιγύπτιου ασθενή που έχασε ξαφνικά την ακοή του και αμέσως μετά διαγνώστηκε θετικός στον COVID-19.

Δυστυχώς, η έλλειψη μελετών μεγάλου αριθμού δείγματος για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ακουστική υγεία των ασθενών, δεν επιτρέπει στους ειδικούς να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα, αν και αξίζει ν’ αναφερθεί πως ο ιός έχει εντοπιστεί ακόμη και στα οστά του μέσου ωτός, με ό, τι αυτό συνεπάγεται! Έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξε μία σειρά δεδομένων που χρήζουν περισσότερης διερεύνησης, καθώς ανέφερε πως σχεδόν 1 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό παρουσίασε είτε απώλεια ακοής, είτε εμβοές ακόμη και 8 εβδομάδες αργότερα από την εκδήλωση της νόσου. Ανοίγει λοιπόν ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά και με τις μακροπρόθεσμες ακουστικές συνέπειες του κορωνοϊού!

Με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν, καταλαβαίνουμε πως η σύνδεση του COVID-19 με την απώλεια της ακοής, είναι ένα δύσκολο έργο για την επιστημονική κοινότητα, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο με βάση κάποια νέα δεδομένα που συνδέουν όλα αυτά τα συμπτώματα, όχι με τον ιό αλλά με τα φάρμακα που καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπισή του. Ναι, η χρήση κάποιων αντιιικών φαρμάκων ενέχουν σημαντικές παρενέργειες για την ακουστική υγεία των ασθενών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η απώλεια ακοής, οι εμβοές, ο ίλιγγος, και η ζάλη. Συμπτώματα δηλαδή, για τα οποία έχει ενοχοποιηθεί και ο COVID-19!

Σ’ αυτό που συνηγορούν όλοι οι επιστήμονες και ασφαλώς αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο τρόπο χειρισμού του οποιουδήποτε προβλήματος ακοής, είναι η άμεση αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, οι οποίοι έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και το επιστημονικό υπόβαθρο για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπισή του!