Η απώλεια ακοής στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ομιλία και στη γλώσσα.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες που διατίθενται στα παιδιά.
Εάν το μωρό ή το παιδί σας διαγνώστηκε πρόσφατα με απώλεια ακοής, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις και ανησυχίες.
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι, αλλά να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας και προσαρμογής, τόσο για το σπίτι όσο και για το σχολείο.
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ικανότητα ακοής βοηθά ένα παιδί να αναπτύξει τις ικανότητες του λόγου και της γλώσσας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξέταση ακοής σε νεογέννητα έχει γίνει καθολική στα νοσοκομεία και τα παιδιά με απώλεια ακοής εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται σε πολύ νεότερες ηλικίες από ό, τι στο παρελθόν.
(Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να μην έχουν ανιχνεύσιμη απώλεια ακοής έως ότου είναι μεγαλύτερα.)
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής πριν το μωρό φτάσει την ηλικία των έξι μηνών οδηγεί σε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα ομιλίας και γλώσσας από τη θεραπεία αργότερα.
Τι είναι η απώλεια ακοής στην παιδική ηλικία;
Ένα παιδί μπορεί να διαγνωστεί με απώλεια ακοής εάν δεν μπορεί να ακούσει ήχους κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο όγκου, ανάλογα με τα αποτελέσματα του τεστ ακοής, είτε σε ένα αυτί (γνωστό ως μονομερές) είτε και στα δύο αυτιά (διμερή).
Το ελάχιστο κατώτατο όριο είναι συνήθως κάπου περίπου 15 έως 20 ντεσιμπέλ (dB) ήχου, που είναι περίπου ο ήχος των φύλλων που πέφτουν ή οι άνθρωποι που ψιθυρίζουν.
Παρόλο που η αδυναμία ακρόασης των φύλλων θα μπορούσε να θεωρηθεί ελαφράς απώλειας ακοής, θα δυσκολέψει την κατανόηση ορισμένων τμημάτων της ομιλίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι τόσο κρίσιμη σε παιδιά που μαθαίνουν γλώσσα από τη στιγμή που γεννιούνται.
Αυτό όμως είναι ένα σημείο εκκίνησης. Μερικά παιδιά θα έχουν ήπια απώλεια ακοής (δεν μπορούν να ακούσουν ήχους κάτω των 25-40 dB), μέτρια (41-60 dB), σοβαρή (61-80 dB) και βαθιά (81+ dB).
Το να μην μπορείς να ακούσεις σχεδόν όλο τον ήχο είναι γνωστό ως βαθιά κώφωση.
Δεν είναι απλώς θέμα όγκου
Η απώλεια ακοής είναι ένας συνδυασμός απώλειας όγκου (μετρούμενος σε ντεσιμπέλ) και απώλειας βήματος ή συχνότητας (μετρούμενος σε Hertz).
Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να ακούσουν ήχους με υψηλή ένταση, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να ακούσουν ήχους χαμηλής έντασης, γνωστοί ως απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας.
Για παράδειγμα, ένα παιδί με μέτρια απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες δεν θα μπορεί να ακούσει τη σωστή ομιλία, αλλά μπορεί να ακούσει ένα ελικόπτερο μίλια μακριά χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κάποιοι μπορεί να έχουν το αντίστροφο, το οποίο είναι απώλεια ακοής χαμηλής συχνότητας , και άλλοι θα έχουν αυτό που είναι γνωστό ως "επίπεδη" απώλεια ακοής, που σημαίνει ότι αγωνίζονται να ακούσουν ήχους σε όλες τις θέσεις, από χαμηλή έως υψηλή.
Όπως μπορείτε να δείτε, η απώλεια ακοής είναι μοναδική και εξαιρετικά μεταβλητή, γι'αυτό και τα προσαρμοσμένα ακουστικά βαρηκοΐας είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς μπορούν να προσαρμοστούν στο συγκεκριμένο πρότυπο απώλειας ακοής ενός παιδιού.
Για να κατανοήσετε πλήρως την απώλεια ακοής του παιδιού σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον βαθμό απώλειας ακοής σε κάθε αυτί, καθώς και ποια βήματα είναι πιο δύσκολα για να ακούσουν.
Πόσο συχνή είναι η απώλεια ακοής στα παιδιά;
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις ανάλογα με τον οργανισμό που συλλέγει τα δεδομένα, αλλά η συνολική απώλεια ακοής είναι αρκετά συχνή στα παιδιά.
Μια εθνική έρευνα υπολόγισε ότι περίπου το 15% των παιδιών έχουν απώλεια ακοής, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια ακοής ήταν ελαφρά και σε ένα μόνο αυτί.
Τα πιο σοβαρά επίπεδα απώλειας ακοής είναι λιγότερο κοινά.
Σημάδια και συμπτώματα απώλειας ακοής στα μωρά
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα νοσοκομεία εκτελούν συστηματικά έλεγχο ακοής σε βρέφη την πρώτη ή δύο ημέρες μετά τη γέννηση.
Εάν ένα βρέφος δεν περάσει τον αρχικό έλεγχο, συνήθως προγραμματίζεται για δεύτερη εξέταση λίγο αργότερα. Ωστόσο, μερικές φορές τα νεογέννητα που περνούν και τις δύο εξετάσεις ακοής μπορεί να εμφανίζουν σημάδια απώλειας ακοής καθώς μεγαλώνουν.
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να σας ακούσει, επισκεφθείτε αμέσως τον παιδίατρό σας.
Ένας τρόπος για να προσδιορίσετε εάν η ακοή του παιδιού σας αναπτύσσεται σωστά είναι να παρακολουθείτε σημαντικά ορόσημα ομιλίας και ακοής , όπως αυτά :
Μωρά και βρέφη
Από τη γέννηση έως τέσσερις μήνες, το βρέφος σας πρέπει:
- Να ξαφνιάζεται από δυνατούς ήχους
- Να ξυπνάει από δυνατούς θορύβους
- Να ανταποκρίνεται στη φωνή σας χαμογελώντας
- Να ηρεμεί με μια οικεία φωνή
Από τέσσερις μήνες έως εννέα μήνες, το βρέφος σας πρέπει:
- Να χαμογελά όταν μιλάτε
- Να παρατηρεί τα παιχνίδια που έχουν ήχο
- Να γυρίζει το κεφάλι του προς τους γνωστούς ήχους
- Να κάνει θορυβώδεις θορύβους
Από εννέα έως 15 μήνες, το μωρό σας πρέπει:
- Να κάνει διάφορους ήχους (φλυαρία)
- Να επαναλαμβάνει μερικούς απλούς ήχους
- Να κατανοεί τα βασικά αιτήματα
- Να χρησιμοποιεί τη φωνή του για να τραβήξει την προσοχή σας
- Να απαντάει στο όνομα του
Από 15 έως 24 μήνες, το μικρό παιδί σας πρέπει:
- Να χρησιμοποιεί πολλές απλές λέξεις
- Να ονομάζει κοινά αντικείμενα
- Να ακούει με ενδιαφέρον τραγούδια, ποιήματα και ιστορίες
- Να δείχνει γνωστά αντικείμενα που ονομάζετε
- Να ακολουθεί τις βασικές εντολές
Σημάδια απώλειας ακοής σε νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας
Τα μεγαλύτερα παιδιά μερικές φορές αναπτύσσουν απώλεια ακοής που δεν υπήρχε πριν. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας ή το παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχει απώλεια ακοής:
- Έχει δυσκολία να καταλάβει τι λένε οι άνθρωποι.
- Μιλά διαφορετικά από άλλα παιδιά της ηλικίας του.
- Δεν απαντά όταν καλείτε το όνομά του.
- Ανταποκρίνεται ακατάλληλα σε ερωτήσεις (παρεξηγήσεις).
- Αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης απίστευτα υψηλά ή κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση για να ακούσει.
- Έχει καθυστερήσεις στην ομιλία ή τη γλώσσα ή αντιμετωπίζει προβλήματα.
- Παρακολουθεί τους άλλους για να μιμηθεί τις πράξεις τους, στο σπίτι ή στο σχολείο.
- Παραπονιέται για πόνο στο αυτί
- Δεν καταλαβαίνει μέσω τηλεφώνου ή αλλάζει συχνά τα αυτιά ενώ μιλάει στο τηλέφωνο.
- Λέει "τι;" ή "ε;" αρκετές φορές την ημέρα.
- Παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το πρόσωπο ενός ομιλητή - η απώλεια ακοής πολλών παιδιών ξεφεύγει από την ανίχνευση επειδή είναι πολύ επιτυχημένοι αναγνώστες χειλιών.
Τι προκάλεσε την απώλεια ακοής του παιδιού μου;
Όταν ένα παιδί γεννιέται με απώλεια ακοής
Μερικά μωρά γεννιούνται με απώλεια ακοής, η οποία είναι γνωστή ως συγγενής απώλεια ακοής.
Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο απώλειας ακοής, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί η ακριβής αιτία.
Σε περίπου τις μισές από όλες τις περιπτώσεις, η αιτία είναι γενετική - που σημαίνει, κληρονομείται από έναν γονέα.
Οι γενετικοί παράγοντες προκαλούν περισσότερο από το 50% της απώλειας ακοής στα παιδιά, είτε είναι παρόντα κατά τη γέννηση είτε αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή.
Οι γενετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν συγγενή απώλεια ακοής περιλαμβάνουν:
- Αυτοσωματική υπολειπόμενη ακοή - Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος γενετικής συγγενής απώλειας ακοής, που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων γενετικής απώλειας ακοής. Αυτό σημαίνει ότι κανένας γονέας δεν έχει απώλεια ακοής, αλλά κάθε γονέας φέρνει ένα υπολειπόμενο γονίδιο που μεταδίδεται στο παιδί. Οι γονείς συνήθως εκπλήσσονται όταν το παιδί τους γεννιέται με αυτόν τον τύπο απώλειας ακοής επειδή οι άνθρωποι συνήθως δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν το υπολειπόμενο γονίδιο.
- Αυτοσωματική κυρίαρχη απώλεια ακοής - Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των γενετικών απώλειας ακοής , σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ομιλίας-Γλώσσας-Ακοής (ASHA). Στην αυτοσωματική κυρίαρχη απώλεια ακοής, ένας γονέας που φέρει ένα κυρίαρχο γονίδιο για απώλεια ακοής το μεταφέρει στον απόγονο. Αυτός ο γονέας μπορεί ή όχι να έχει απώλεια ακοής, αλλά αυτός ή αυτή μπορεί να έχει άλλα συμπτώματα ή σημεία γενετικού συνδρόμου.
- Γενετικά σύνδρομα - Αυτά περιλαμβάνουν σύνδρομο Usher, σύνδρομο Treacher Collins, σύνδρομο Waardenburg, σύνδρομο Down, σύνδρομο Crouzon και σύνδρομο Alport.
Οι μη γενετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν συγγενή απώλεια ακοής περιλαμβάνουν:
- Επιπλοκές κατά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα, του κυτταρομεγαλοϊού της ερυθράς, της τοξοπλάσμωσης ή άλλης σοβαρής λοίμωξης. έλλειψη οξυγόνου; ή την απαίτηση μετάγγισης αίματος για κάποιο λόγο.
- Πρόωρος τοκετός. Τα μωρά που έχουν βάρος γέννησης μικρότερο από 3 κιλά ή που απαιτούν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να διατηρήσουν τη ζωή τους για αναπνοή λόγω πρόωρης ωριμότητας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής.
- Ένα νευρικό σύστημα ή διαταραχή του εγκεφάλου.
- Η χρήση φαρμάκων που προκαλούν απώλεια ακοής από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γνωστά ως ωτοτοξικά φάρμακα, αυτά τα φάρμακα είναι συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και ορισμένων ανακουφιστικών πόνων. Τα ωτοτοξικά φάρμακα προκαλούν πιθανώς βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή σε άλλες δομές ακοής σε ένα έμβρυο.
- Η μητέρα είχε λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως η τοξοπλάσμωση, ο κυτταρομεγαλοϊός, ο απλός έρπης ή η γερμανική ιλαρά.
- Μητρικός διαβήτης.
- Κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ από τη μητέρα ή κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτοί οι μη γενετικοί παράγοντες αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 25% της συγγενούς απώλειας ακοής. Για το υπόλοιπο 25 τοις εκατό, δεν μπορεί να βρεθεί αιτία.
Όταν ένα παιδί αναπτύξει απώλεια ακοής αργότερα
Τα παιδιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την επίκτητη απώλεια ακοής, που σημαίνει ότι συμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο μετά τη γέννηση.
Υπάρχουν διάφορες αιτίες απώλειας ακοής, όπως:
- Ένα διάτρητο τύμπανο
- Ωτοσκλήρωση ή ασθένειες του Meniere
- Λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα ή κοκκύτη
- Λήψη φαρμάκων που συνδέονται με απώλεια ακοής
- Σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι
- Έκθεση σε δυνατό θόρυβο, προκαλώντας απώλεια ακοής λόγω θορύβου
- Μη επεξεργασμένα ή συχνά μέσα ωτίτιδας (λοιμώξεις του αυτιού)
- Έκθεση μεταχειρισμένου καπνού ή άλλων τοξινών
Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας σε παιδιά με φυσιολογική ακοή
Μερικά παιδιά μπορεί να περάσουν παραδοσιακά τεστ ακοής, αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ακούσουν και να κατανοήσουν την ομιλία, ιδιαίτερα σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Μπορεί να σας ζητήσουν να επαναλάβετε όσα είπατε και προσπαθούν να διαφοροποιήσουν παρόμοιες λέξεις.
Εάν αυτό ακούγεται σαν το παιδί σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να είναι διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι τα αυτιά μπορούν να ανιχνεύσουν επαρκώς τον ήχο, αλλά ο εγκέφαλος αγωνίζεται να ερμηνεύσει σωστά τον ήχο.
Προσωρινή απώλεια ακοής σε παιδιά
Μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια ακοής που έρχεται και φεύγει, γνωστή ως προσωρινή, παροδική ή κυμαινόμενη απώλεια ακοής.
Παρόλο που μπορεί να μην είναι ισόβια, αυτό το είδος της απώλειας ακοής εξακολουθεί να είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας.
Η παροδική απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί από μέση ωτίτιδα, πιο γνωστή ως λοίμωξη του μέσου ωτός.
Ένα στα τέσσερα παιδιά είχε ένα επεισόδιο μέσης ωτίτιδας όταν είναι τριών ετών.
Αυτός ο τύπος λοίμωξης είναι πολύ συχνός στα παιδιά λόγω της θέσης του Eustachian tube κατά την παιδική ηλικία.
Ο σωλήνας Eustachian, ο οποίος επιτρέπει την εξίσωση της πίεσης του αέρα μεταξύ του μεσαίου αυτιού και του ρινοφάρυγγα, είναι μικρότερος και πιο οριζόντιος κατά την ανάπτυξη.
Έτσι, είναι πολύ ευαίσθητο στην απόφραξη από υγρά ή μεγάλα αδενοειδή (αδένες στην περιοχή του λαιμού).
Μια λοίμωξη μεσαίου αυτιού μπορεί να προκαλέσει παροδική απώλεια ακοής επειδή τα υπερβολικά υγρά στα κρατούν τα μικροσκοπικά οστά του μέσου ωτός να λειτουργούν σωστά.
Ευτυχώς, αυτός ο τύπος απώλειας ακοής είναι συνήθως προσωρινός και επιλύεται.
Ωστόσο, οι συχνές, μη θεραπευόμενες λοιμώξεις του μέσου ωτός μπορούν να προκαλέσουν αθροιστική βλάβη στα οστά, στο τύμπανο ή στο ακουστικό νεύρο, δημιουργώντας μια μόνιμη, αισθητηριακή απώλεια ακοής.
Θεραπείες για απώλεια ακοής στην παιδική ηλικία
Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αιτία της απώλειας ακοής στο παιδί σας, τα ακουστικά βαρηκοΐας και ένας συνδυασμός θεραπείας ομιλίας ή βοηθητικών συσκευών ακρόασης μπορεί να αποτελούν συνιστώμενες μορφές θεραπείας.
Εάν παρατηρήσετε ότι το βρέφος ή το παιδί σας εμφανίζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε παιδιατρικό ΩΡΛ για να ελέγξει την ακοή του παιδιού σας.
Εάν ένα παιδί έχει συσσώρευση κεριού, λοίμωξη αυτιού ή άλλο πρόβλημα που προκαλεί προσωρινή απώλεια ακοής, ο ΩΡΛ θα φροντίσει το πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπίσει την προσωρινή απόφραξη της ακοής.
Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη ελπίδα για παιδιά με απώλεια ακοής, ακόμη και για παιδιά με σοβαρή απώλεια ακοής.
Ακουστικά βαρηκοΐας
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ένα μόνο είδος συσκευής που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με απώλεια ακοής να ακούσουν ξανά καθαρά. Υπάρχουν πολλά παιδιατρικά ακουστικά βαρηκοΐας, συμπεριλαμβανομένων βοηθημάτων υψηλής ισχύος για παιδιά με βαθιά απώλεια ακοής που προσφέρουν υψηλής ποιότητας ακουστική βοήθεια.
Πολλές λύσεις για παιδιά περιλαμβάνουν ειδικά καλύμματα και άλλα αξεσουάρ για να διασφαλιστεί ότι τα μικρά παιδιά δεν αφαιρούν ή αντικαθιστούν τα ακουστικά τους.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα ακουστικών για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ακουστικό κανάλι.
Λογοθεραπεία
Για παιδιά που έχουν απώλεια ακοής και έχει επηρεάσει την ομιλία τους, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ομιλίας αφού πρώτα λάβουν ακουστικά βαρηκοΐας για να τα βοηθήσουν να καλύψουν τις καθυστερήσεις του λόγου.
Τα παιδιά με διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας μπορούν επίσης να λάβουν θεραπεία για να ενισχύσουν τον τρόπο που τα παιδιά σας κατανοούν και χρησιμοποιούν τη γλώσσα.
Βοηθητικές συσκευές ακρόασης
Πολλές εταιρείες κατασκευής ακουστικών προσφέρουν συσκευές βοηθητικής ακρόασης , όπως συστήματα FM που είναι διακριτικές και λειτουργούν πολύ καλά στην τάξη σε συνδυασμό με το ακουστικό βαρηκοΐας.
Η τεχνολογία FM βοηθά να ξεπεραστεί η κακή ακουστική της τάξης ή άλλων χώρων με πολύ θόρυβο στο παρασκήνιο.
Ουσιαστικά, ο δάσκαλος φοράει ή έχει ένα διακριτικό μικρόφωνο μπροστά του ή που μεταδίδει τη φωνή του απευθείας στα ακουστικά βαρηκοΐας του παιδιού.
Εύρεση ειδικού για το παιδί σας
Ζητήστε βοήθεια αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει απώλεια ακοής. Συχνά, ο παιδίατρος σας είναι ο σωστός γιατρός για να ξεκινήσετε. Μπορεί να σας παραπέμψει σε παιδιατρικό ακοολόγο ή σε ΩΡΛ γιατρό.
Καλέστε μας σήμερα για ένα ραντεβού!
Εάν το παιδί σας έχει βαρηκοΐα, είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθείτε άμεσα. Καλέστε στο 212 104 1176 και προγραμματίστε ένα δωρεάν ραντεβού για να δούμε μαζί τις λύσεις που υπάρχουν.
Κάθε ακοολογικό μας κέντρο παρέχει υπηρεσίες όπως:
- Συμβουλευτική για την παιδική βαρηκοΐα. Οι ακοοπροθετιστές μας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην παιδική βαρηκοΐα.
- Εκτίμηση ακοής με τεχνολογία αιχμής, ειδική για παιδιά, σε συνεργασία με τον θεράποντα ΩΡΛ σας. Επιλέγονται λύσεις ανάλογα με το αναπτυξιακό προφίλ κάθε παιδιού. Εξατομικευμένη εφαρμογή.
- Επιλέγοντας ακουστικά βαρηκοΐας και αξεσουάρ. Οι ακοοπροθετιστές μας, θα σας συμβουλεύσουν για τον τύπο του ακουστικού βοηθήματος καθώς και για τα αξεσουάρ που είναι συμβατά και κατάλληλα για το παιδί σας.
- Μοναδική εφαρμογή για κάθε παιδί. Λόγω της γρήγορης ανάπτυξης, απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι. Ο ειδικός ακοοπροθετιστής σας, θα σας ενημερώσει λεπτομερώς.
- Δωρεάν Μηνιαίοι έλεγχοι με τον ειδικό ακοοπροθετιστή σας.
- Συμβουλές για εκπαίδευση και οικονομική υποστήριξη.
- Πρακτικές συμβουλές επικοινωνίας, σε συνεργασία με λογοθεραπευτές. Ρωτήστε τον ακοοπροθετιστή σας για πρακτικές συμβουλές, όπως η βελτίωση της ομιλίας του παιδιού σας.
- Μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε και να σας υποστηρίξουμε σε όλες τις ενέργειες, που απαιτούνται για τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών,
- Ειδική συμβουλευτική, σχετικά με το σχολικό περιβάλλον, τη σωστή επικοινωνία και την ομαλή ένταξη του παιδιού στο πλαίσιο αυτό.