Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. - Πληροφορίες

Η βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα ονομάζουμε την μείωση της ακουστικής ικανότητας. Μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας ή ακόμη και εκ γενετής αλλά πιο συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συνήθως η ακουστική απώλεια προκύπτει από ωτίτιδες, τραύματα στο αυτί, συσσώρευση κυψελίδας (κερί), και κάποιες φορές είναι αναστρέψιμη με χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή, καθαρισμό του αυτιού. Σε άλλες περιπτώσεις η βλάβη βρίσκεται στο σύστημα αντίληψης του ήχου, δηλαδή στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο. Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά και η ικανότητα του ατόμου να ακούει κυμαίνεται από την έλλειψη μερικών ήχων έως ολική κώφωση.


Ο βαρήκοος ασθενής δυσκολεύεται να ακούσει τους άλλους και να διακρίνει τις λέξεις. Συχνά ζητά να επαναλάβουν όσα είπαν προηγουμένως, παραπονείται ότι οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά, ενώ όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή ακούει ραδιόφωνο αυξάνει πολύ την ένταση, σε επίπεδα που μπορεί να ενοχλούν τους γύρω του. Η δυσκολία του βαρήκοου μεγαλώνει σε περιβάλλον με θόρυβο. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βαρηκοΐας, ο βαρήκοος μπορεί να δυσκολεύεται σημαντικά να συμμετέχει σε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να τις αποφεύγει και να απομονώνεται.

Όταν η βαρηκοΐα εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, εφόσον δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και στην εκμάθηση της γλώσσας. Πολλές φορές ένα βαρήκοο παιδί μπορεί αρχικά να θεωρείται ανυπάκουο, καθώς δεν ακολουθεί τις εντολές (αφού δεν τις ακούει), παρά μόνο μετά από πολλές επαναλήψεις. Ειδικά όταν η βαρηκοΐα αναπτύσσεται σταδιακά, αργεί να γίνει αντιληπτή. Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εντοπιστεί το πρόβλημα και συνήθως το αντιλαμβάνονται νωρίτερα οι οικείοι του ασθενούς και όχι ο ίδιος. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν βαρηκοΐα είναι πολλά και ποικίλλουν από απλά και απόλυτα αναστρέψιμα, μέχρι σοβαρά και ανίατα.


Ανάλογα με την μορφή και τον βαθμό καθώς και την ηλικία εμφάνισής της, προκαλεί εκτός από τις αντίστοιχες διαταραχές του λόγου και σημαντικά κοινωνικά, επικοινωνιακά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προβλήματα, με άμεσο αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του βαρήκοου.


Μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή ακόμα και να ευνοήσει την άνοια.


Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας από τον ειδικό Ω.Ρ.Λ. Ιατρό είναι πολύ σημαντικό σημείο αντιμετώπισή της, που ανάλογα με την ηλικία και την αιτία που την προκαλεί γίνεται χειρουργικά, φαρμακευτικά και στις περισσότερες των περιπτώσεων με την εφαρμογή ακουστικού, που είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης.


Σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση παίζουν επίσης το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ για τα παιδιά μικρής ηλικίας οι γονείς.


Το ακουστικό βαρηκοΐας αποτελεί λοιπόν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της βαρηκοΐας. Δεν αντικαθιστά όμως την φυσιολογική ακοή, αλλά αποκαθιστά και ενισχύει την ακουστική ικανότητα που έχει χαθεί.


Προσφέρει με την σωστή επιλογή, εφαρμογή και χρήση του πολύ μεγάλη βελτίωση της ακουστικής ικανότητας του βαρήκοου, με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη επικοινωνία, την ψυχολογία, επαγγελματική του δραστηριότητα και εν γένει την κοινωνική του επανένταξη. Προσφέρει δηλαδή καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ίδιο τον βαρήκοο όσο και για το περιβάλλον του.

Τηλεφωνηστε και κλειστε ραντεβου για δωρεαν ελεγχο ακοης
Αριστη ποιοτητα Ακουστικων βοηθηματων
Τηλεφωνηστε και κλειστε ραντεβου για ακουστικα βαρηκοιας